Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij is verantwoordelijk voor een groot deel van alle aanbieders van kansspelen, zoals Lotto, Krasloten en de Staatsloterij. Hieronder lees je hoe dit bedrijf werkt, waar het geld naartoe gaat en hoe ze zich richten op de preventie van gokverslaving.

Wat is de Nederlandse loterij?

Nederlandse loterij is een bedrijf waar onder andere bekende namen als Lotto, Toto, Krasloten, Lucky Day, Euro Jackpot en Staatsloterij onder vallen. Het bedrijf wordt gerund door de Nederlandse overheid, en staat onder het beheer van het ministerie van Financiën. Als je meespeelt met één of meerdere van deze loterijen, weet je in ieder geval zeker dat ze een vergunning hebben om een loterij in Nederland te mogen organiseren.

Het steunen van goede doelen

De missie van Nederlandse Loterij is bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Hier helpen ze aan mee door jaarlijks miljoenen euro’s te investeren in de Nederlandse sport en 18 goede doelen die zich richten op bewegen, cultuur en gezondheid. Zo steunen ze NOC*NSF, waar landelijk 76 sportbonden bij zijn aangesloten. Met het geld worden bijvoorbeeld clubhuizen en trainingsfaciliteiten gebouwd en onderhouden. Ook kan de contributie die sporters betalen hiermee lager worden gehouden.

Andere goeden doelen die worden gesteund door de Nederlandse Loterij, zijn onder andere het Aidsfonds, KWF Kankerbestrijding, de Brandwonden Stichting en het Prins Bernard Cultuurfonds. Al deze goede doelen zetten zich op hun eigen manier in voor hele uiteenlopende onderwerpen. Als je meespeelt met één van de spellen van de Nederlandse Loterij, steun je tegelijkertijd dus ook deze goede doelen.

Verantwoord spelen

Een andere reden dat de Nederlandse Loterij in beheer is van de Nederlandse overheid, is omdat ze gokverslavingen zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Door het bedrijf in eigen beheer te hebben, hoopt de overheid dit beter te kunnen reguleren. Dit doen ze onder andere door minderjarigen te weren van de kansspelen en door limieten te stellen aan de maximale inzet.